COVID-19-RIVM

Door de uitbraak van COVID-19 (Corona virus) heeft de overheid maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te vertragen. Dit betekent o.a. dat kroegen dicht zijn en dat evenementen zijn afgelast. De kroegen zijn tot minimaal eind april dicht en de vergunningsevenementen zijn tot 1 juni 2020 geannuleerd.

Wat betekent dit voor onze vereniging?
De overheid heeft een samenkomst van meer dan drie personen verboden. Dat betekent concreet dat alle EHBO lessen en alle reanimatielessen in ieder geval tot eind april zijn geannuleerd. Voor de periode daarna is het nog erg onzeker, mede doordat de overheid het beleid heeft vastgesteld tot eind april. Het kan daarbij voorkomen dat bepaalde EHBO lessen toch doorgaan. Dit is mede afhankelijk van de aangesloten EHBO vereniging.

Specifiek voor EHBO-Terheijden geldt dat alle ingeplande lessen tot en met begin juni zijn geannuleerd. Ook de reanimatielessen voor de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) zijn geannuleerd. U heeft hiervan al een bericht ontvangen. Het nieuwe seizoen, dat zal lopen vanaf september 2020, wordt bepaald wanneer de reanimatielessen worden ingehaald.

Ook geldt dat EHBO-verenigingen verplicht zijn om een jaarvergadering te organiseren. Dit gebeurt meestal binnen een half jaar na het aflopen van het boekjaar. Ook voor deze bijeenkomsten, veelal gehouden in maart t/m mei, zal gelden dat er een nieuwe datum wordt vastgesteld. Hiervan zal de aangesloten EHBO-verenging verder berichten.

Wat betekent dit voor de aankomende evenementen in de gemeente?
Tot 1 juni zullen er geen evenementen worden georganiseerd. Dat betekent dat standaard evenementen zoals Koningsdag, een mogelijke kermis, triatlon of andere evenementen niet zullen doorgaan. Voor de periode na 1 juni is het nog onzeker welke maatregelen de overheid zal nemen. Als blijkt dat deze maatregel (voor evenementen) wordt verruimt dan kan het betekenen dat vanaf 1 juni weer evenementen mogelijk zijn. We laten ons hierbij leiden door de maatregelen die de landelijke overheid neemt, op aangeven van de wetenschappers, zoals het RIVM.

Wat betekent dit voor een reanimatie, waarvoor je oproepen krijgt?
De Nederlandse Reanimatie Raad heeft een nieuwe instructie uitgegeven voor het reanimeren. Het verzoek is om geen ademhalingscontrole meer uit te voeren. Zie de aangescherpte richtlijnen op de website van de NNR. https://www.reanimatieraad.nl/2020/03/23/covid-19-advies-beperking-hulpverlening-bij-reanimatie/

Categories:

Tags:

Comments are closed